Att stå på gästlistan

Vi är många som insett att en löptävling både kan bära och nära drömmar. Ett magnetiskt datum att sträva mot, genom träningsvardag och tillfälliga svackor i motivationen. Kanske har du redan upplevt känslan av att tillhöra en utvald skara, som vid en given dag och i en given startfålla, rusig av stunden, blickar i riktning mot banläggarnas guldsamling av skogar, berg och kustlinjer. Vissa tävlingar förmår klä vår passion för löpning och äventyr i extremt lockande förpackning, och för oss som ser upplevelser som tillvarons främsta valuta blir dessa tävlingar ett slags statusmarkörer. Inför oss själva och inför andra entusiaster. Kanske är det mer rätt att kalla dem för inspirationsmarkörer? Rikedomen i att ha upplevt de åtråvärda loppen ligger i att kunna inspirera andra i riktning mot liknande upplevelser. Rikedomen ligger givetvis också i det självupplevda äventyret. Tävlingen iscensätter upplevelsen (med naturens goda minne) och tillför nerv åt dem som gillar att kittlas. Slumpar fram nya och stärker existerande vänskapsband längs stigarna. Skalar ner vår existens till ett minimum av måsten. Andning och framåtrörelse. Och så får man en t-shirt. Eller en fleeceväst.

Det är många arrangörer som har rejält schvung i försäljningen av startplatser. Vissa lopp väcker våra begär till bristningsgränsen och det blir inte tydligare än i fallet Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), som elva år efter sin födelse tillhör något av det mest exklusiva du kan anmäla dig till. Inte bara ska du tillhöra en VIP-grupp med rätt antal kvalificeringspoäng på fickan, för den gruppen är så stor att utrymmet ändå inte räcker till. En lottning avgör. 2014 års lyckosamma svenskar hittar du här.

Mer på temat: I början av januari gav anmälan till tävlingen Belle-Ile en Trail en rejäl massrusning mot den virtuella entrédörren. Sajten hängde sig och den spärr som skulle slå till då anmälningstaket nåddes, sattes ur spel. Vi var fem svenskar som stångades med tangentbordet, två av oss fick startplats. Även det efter en (i det här fallet påtvingad) lottning.

Så vad kan vi lära oss? Att suget efter de riktigt stora upplevelserna växer. Det är tjockt skoj! Ska man låta sig nedslås av att inte lyckas knycka en startplats till önskat lopp? Inte alltid lätt att styra över sina känslor, men nej. Inte om förnuftet får lägga sig i. Och här kommer denna texts inbjudande pay off – Det finns många fantastiska tävlingar där ute vars startplatser gapar tomma. I Frankrike till exempel. Välkomna! 

Kommentera

kommentarer