Jättarnas månad – UT4M / GRP / Echappée Belle / UTMB

Fyra baddare runt 160 km-strecket. Två har ägt rum, en startar 06.00 i morgon fredag och den sista 17.30 samma dag. Augusti månad samlar de franska bergsloppsjättarna, allt inom loppet av tio vibrerande dagar.

Grand Raid des Pyrénées – GRP (160 km / 10 000 hm)

Avgjordes den 22 till 24 augusti.

Sajt
Facebook
Min tävlingsberättelse från 2012 


Ultra Tour des 4 Massifs – UT4M (165 km / 10 550 hm)

Avgjordes den 22 till 24 augusti. Bana som skär genom fyra bergsmassiv; Vercors, Taillefer, Belledonne och Chartreuse. Start och målgång i Grenoble.

Sajt
Facebook


Bild: Jocelyn Chavy

Echappée Belle (145 km / 10 800 hm)

Startar 06.00 i morgon, fredagen den 29 augusti. En av Frankrikes erkänt tuffaste trailultror med en stor andel brant och mycket teknisk terräng. Springs i bergsmassivet Belledonne, beläget öster om Grenoble. På startlinjen i år, min löparvän Camilla Ringström. Hennes och övriga deltagares framfart går att följa live här.

Så här beskriver Camilla känslan inför mötet med de krävande stigarna:

”Jag vet inte om det finns fler som står inför riktigt tuffa lopp som känner likadant men jag får en kittlande känsla i kroppen av att titta på kartorna, se videon från förra årets upplaga och läsa banbeskrivningen. Det är närmast att likna vid känslan då en berg- och dalbana når högsta punkten och du vet att snart, snart kommer det att bära av utför. Det är förtjusning, förväntan och skräck blandat i en enda röra.”

Sajt
Facebook


Ultra-Trail du Mont Blanc – UTMB (168 km / 9 600 hm)

Sajt
Facebook
Min tävlingsberättelse från 2013


Referensloppet, veteranen, europaoriginalet, augustifesten, det internationella toppmötet, giganten, den åtråvärda, fruktade och firade. Sedan premiärupplagan av Ultra-Trail du Mont-Blanc, 2003, har stigarna runt Europas högsta sett löpare från jordens alla hörn springa, gå, falla, resa sig, ge upp, kämpa vidare, bryta eller ta ett sista kliv över mållinjen. Alla aktörer i ett alpint skådespel, vars dragningskraft tycks tillta i styrka för varje år som går. Med start i Chamonix och mellanlandningar i italienska Courmayeur och schweiziska Champex, slår loppet en förbrödrande och försystrande lov runt det vackra Mont-Blanc-massivet. Även i år stryker ett antal svenskar just nu förväntansfulla runt i Chamonix, befriade från, eller fullt absorberade av funderingar kring utrustningsval och tävlingsstrategier. Du hittar dem nedan.

Även om det är just UTMB som bär kungamanteln, så har veckan som omgärdar huvuddistansen kommit att bli en uppvisning i akronymer. PTL, TDS, OCC och CCC. Möjligen att betrakta som diagnosverktyg för traillöparnas grad av äventyrslystnad eller sans, beroende på från vilken horisont man betraktar det. Inte desto mindre ytterligare fyra tävlingar som ryms under samma organisation.

PTL (Petite Trotte de Léon) bjuder på 300 km och 28 000 höjdmeter att tackla i lag om två. Starten gick i måndags och senast på söndag klockan 14.30 måste man vara i mål. Svenskarna Otto Elmgart och Peter Hjelmström är några av de vågade som gör processen lång. De har i skrivande stund kommit halvvägs, med 65 timmar i benen. Skriv in ”10600” i sökrutan på resultatsidan, så kan du följa deras framfart. Heja!

TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie), 119 km och 7 250 höjdmeter, startade i går onsdag och de sista strävar idag eftermiddag mot målet. Herrvinnaren, franske Xavier Thévenard, behövde 14 h 12 min för att hamna i det här klippet. Spanjorskan Teresa Nime Perez blev första dam med tiden 18 h 41 min. Jag hittar tre svenskar i resultatlistan: Michal Frankowski (25 h 59 min), Anneli Lif (29 h 41 min) och Joakim Holmgren (31 h 51 min). Grattis till er!

OCC (Orsières Champex Chamonix), 53 km och 3 300 höjdmeter, startade i morse, klockan 08.00. I skrivande stund inga målgångna svenskar (se nedan för startlista). Gode Lars Bonnedahl har tagit sig drygt halvvägs. Loppet vanns av fransosen Nicolas Martin, med tiden 5 h 7 min. Italienskan Sonia Glarey knep förstaplatsen i damklassen med tiden 6 h 37 min.

CCC (Courmayeur Champex Chamonix), 101 km och 6 100 höjdmeter. Starten går i morgon bitti, klockan 09.00, och fyra svenskar är anmälda (se nedan). Min gode löparvän Jonas Johansson är en av dem (känd från förra sommarens trailkollo) och Miranda Kvist, aka Queen Nordic Trail, en annan. Bonne chance!

UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc), så till slut. Till tonerna av Vangelis ödesmättade hummande ger sig löparna iväg, i morgon fredag, klockan 17.30. Ett stort antal svenskar på startlistan och bland dem, återfallsförbrytare som Tor Almgren och Niklas Grip, förstagångare som Erik Eriksson (även han känd från förra sommarens trailkollo), och andra för mig bekanta bergsrävar som Erik Jurander, Per-Erik Larsson och Zelko Krajcar. Zelko som bärgade Comrades i maj och gick många tuffa ronder med Western States, där han efter stor kamp såg sig knockad av fotsmärta. Jag önskar er och övriga deltagare ett rungande lycka till!
Liveresultat och resultat hittar ni här. Skriv in startnummer (se ovan) i sökrutan för att snabbt hitta rätt. Här kan du välja lopp och klass för att komma till önskade resultatlistor.

 

Kommentera

kommentarer