Korsika, skönheten och vilden – 27 juni till 4 juli 2015

RESAN INSTÄLLD. KOLLA HÄR FÖR ANDRA SPÄNNANDE RESOR.

Rika löpar- och sommarminnen i sikte!

Ute i Medelhavets glitter reser sig den franska ön Korsika. Lika mycket skådeplats för naturens hänförande kraft och skönhet, som vild arena för äventyr. Tvärs över Korsikas bergsterräng löper vandringsleden GR 20, en av Europas mest krävande och otyglade, med sina 17 mil och 14 000 positiva höjdmeter. Lägg till dess kompakta format ett underlag som i sina mest utmanande stunder kan beskrivas som hårdnackat och rebelliskt. Kanske ingen slump att korsikanerna i mångt och mycket tycks bära drag av landskapets kraft och orubbliga integritet. Öbor som värnar sin frihet och kulturella särart.

Följ med oss till det vibrerande Korsika i sommar och skriv ett vackert kapitel i din löparhistoria. Den 27 juni till den 4 juli väntar en veckas oförglömlig trailrunning längs GR 20:s mest dramatiska avsnitt. Korta som långa dagar, med tid för återhämtning i svalkande flodgrytor, runt rykande tallrikar och med kalla drycker för handen. Behagliga kvällar i reskamraternas sällskap, då solen smeksamt sänker sig över vildmarken och livet ryms i ett stilla leende. Om du har ben som inte räds branta sluttningar, om du har en aptit på storslagna naturscenerier, då är du kanske en av de 12 löpare som vi får äran att välkomna till förföriska Korsika i sommar.

Hälsningar,
Viktor, Mimmi, Patrik och Per

Program

Fem dagar på GR 20. Totalt (cirka) 79 km samt + 5 600 hm/- 7 500 hm. Resan vänder sig till dig som har god vana av vandring och trailrunning. Du har förmodligen sprungit distanser upp mot 35 km, i kuperad till mycket brant terräng. Du är autonom i betydelsen van att lyssna till din kropp och att hantera stig- och bergslöpandets små vedermödor.

27 juni (lördag)

Flyg från Stockholm till Bastia. Därefter busstransfer till Corte och Restonicadalen, där vi tar in på ett charmigt hotell, beläget invid floden Restonica (med dess stilla ström och badvänliga grytor). Middag på restaurang i pittoreska Corte. Briefing inför kommande dagars löpning.

28 juni (söndag)

Kort busstransport till Restonicadalens (bilvägs)slut. Via de vackert belägna sjöarna lac de Mélo (1 711 m) och lac de Capitello (1 930 m) tar vi oss sedan upp mot anslutningen till GR 20 och därefter vidare ner till refuge Manganu, där vi övernattar. Invid refugen, nya möjligheter till bad. Etappen handlar om att ta sig brant uppåt (820 hm) och sedan brant utför (620 hm). Distans: 8 km. På pappret en munsbit, men i skorna cirka 3 timmar på tufft underlag. En prolog till våra dagar på stigarna.

29 juni (måndag)

Löpning mellan refuge Manganu och refuge Ciottulu di i Mori, 23 km, + 1 050 hm/- 650 hm. Om den elaka lutningen gjorde gårdagen till mer av en atletisk vandring, så bjuder måndagen på en snällare sträckning. Cirka 3-4 timmars löpning fram till lunchen på restaurangen vid Col de Vergio, därefter ytterligare cirka 2 timmar, upp via Korsikas längsta flod, Golu, innan vi når refuge di i Mori (1 991 m), där vi övernattar.

30 juni (tisdag)

Om inte lårens framsidor vaknat ännu, så är det dags nu. Tisdagens etapp länkar samman refuge di i Mori och ”spökskidorten” Haut Asco (1 422 m). 12,5 km, + 800 hm/- 1 680 hm. Brutalt och spektakulärt, via le Cirque de la Solitude, en av GR 20:s huvudattraktioner. Ett stenigt ingenmansland som vi klättrar ner i och upp ifrån. Etappen tar mellan 6-8 timmar. Vi bor på en gîte (enklare boende, men snäppet flådigare än i refugerna) och äter på det angränsande hotellets restaurang.

1 juli (onsdag)

Vi stannar kvar i Ascodalen och tar en paus från GR 20. Onsdagen kan du ägna åt att koppla av och återhämta, eller så hänger du med upp på Korsikas tak, Monte Cinto (2 706 m). Vi tar en tuff direktrutt som ger en bestigning à 5,5 km och 1 450 hm. En dagsutflykt på 6-8 timmar, med passager som premierar den klättervane. På kvällen firar vi de nyvunna vyerna. (Bestigningen är givetvis väderberoende och genomförs inte vid regn.)

2 juli (torsdag)

Vi lämnar den gamla skidorten Haut Asco, som under sina glansdagar i slutet av 60-talet rymde tre släpliftar och fyra nedfarter, för att springa vidare norrut. Vi stannar för lunch vid refuge Carrozzu, där panoramat sträcker ut sig mot havet i fjärran. Vi har nu avverkat 6 km, + 700 hm/- 850 hm. Efter lunch brantar det på rejält och under de 8 km som tar oss till refuge d’Orto di u Piobbu, hinner vi avverka + 1 000 hm/- 800 hm. Välförtjänt middag och sömn väntar, innan fredagens avslutande löpning.

3 juli (fredag)

Spring du först så väntar jag där nere! Nu är det läge att låta all den återstående löparglädjen flöda, hela vägen ner till Calenzara och GR 20:s norra mål/start. Bitvis trixigt och tekniskt, men mestadels flödig stig. Endast 100 höjdmeter klättring, men hela 1 400 höjdmeter excentriskt arbete för låren, som hos en och annan av oss eventuellt sjunger klagovisor vid det här laget. I Calenzara skålar vi för livets ljuva dagar i bergen och åker sedan till kuststaden Calvi, där restaurangmiddag och hotell väntar.

4 juli (lördag)

Frukost och därefter transfer till flygplatsen utanför Bastia. Med tvätten i bagaget och äventyrliga dagar i färskt minne. Au revoir la Corse!

Boka resa

Efter att du bokat resan får du två fakturor skickade per mail. En på anmälningsbeloppet 2 000 kr: den ska betalas inom 10 dagar. En på resterande belopp (11 900 kr): den ska betalas senast 40 dagar före avresa, den 18 maj.

För avbokningsvillkor, se Bonjour Trails särskilda villkor. Att boka en avbeställningsförsäkring kan vara en god investering om sjukdomen eller olyckan är framme. Om du inte kan åka, men hittar någon annan som vill ta din plats (och som senast 7 dagar före avresa betalar resans fulla pris), så får du tillbaka 12 900 kronor (om du slutbetalt resan, annars 1 000 kr av det betalda anmälningsbeloppet).

[iphorm_popup id=”9″ name=”Korsika 2015″]FYLL I BOKNINGSFORMULÄRET, TACK![/iphorm_popup]

Frågor och svar

  • Kan man flyga från andra orter än Stockholm?

För att åka med oss måste du boka angivet flyg, det vill säga flyga från Stockholm. Norwegian har endast avgång från Stockholm den aktuella dagen.

  • Hur mycket packning springer vi med?

Som mest springer vi tre dagar (två övernattningar) utan att komma åt vårt huvudbagage. I din löparpackning behöver du därför utrustning därefter. Då vi sover i refuger räcker ett litet reselakan och kanske vill du också ha en uppblåsbar kudde.

  • Hur mycket vätska behöver jag under en vanlig dagsetapp?

Du ska ha en kapacitet på minst 2 liter. Ibland kan du starta dagen med mindre. Det beror givetvis på vattentillgången längs etappen i fråga.

  • Behöver jag stavar?

(Ihopfällbara) stavar underlättar enormt och de rekommenderas starkt.

Ställ gärna frågor nere i kommentarsfälten!

Kommentera

kommentarer

One comment

Låt tangentbordet gå hett!