DENNA RESA KOMMER INTE ATT GENOMFÖRAS 2018. Hör av dig med intresseanmälan för att bli kontaktad inför framtida löpningar på Korsika.

KORSIKA – DITT SOMMARÄVENTYR!

Kargare, högre, vackrare. Allt är mer i norr och därför har jag valt att lägga detta löparäventyr på vad jag tycker är ledens absolut vackraste del. I fem dagar springer vi tillsammans långa etapper på den högalpina vandringsleden GR20 på Korsika.

Långa dagar i bergen med majestätisk utsikt väntar oss! Varierad terräng, sol på näsan och många höjdmeter. Vi varvar löpning med snabbvandring och scrambling där terrängen blir för tuff. Vi tar oss tid att pausa och njuta av sällskapet och landskapet.

Detta är resan för dig som vill mer!

ANMÄL DIG LÄNGST NER PÅ SIDAN.

RESAN I KORTHET

30 JUNI

Ankomstdag. Transfer från Poretta Airport (Bastia) till Vizzavona.

1 JULI

Löpdag 1 (Vizzavona > Refuge de Petra Piana).

2 JULI

Löpdag 2 (Refuge de Petra Piana > Castel de Vergio).

3 JULI

Löpdag 3 (Castel de Vergio > Bergeries de Ballone).

4 JULI

Löpdag 4 (Bergeries de Ballone > Refuge de Carrozzu). Toppbestigning av Monte Cinto.

5 JULI

Löpdag 5 (Refuge de Carrozzu > Calenzana). Taxi från Calenzana till Calvi.

6 JULI

Bad- och sightseeingdag i Calvi. Kvällstransfer till flygplatsnära hotell.

7 JULI Hemresa.

5 DAGAR

Tiderna nedan innefattar cirka en och en halv timmes paus. Vi varvar löpning med snabbvandring. Tar oss tid att stanna till då och då, för att fotografera, spontanbada och insupa miljöerna.

PROGRAM

30 JUNI (lördag) / ANKOMSTDAG

Transfer från Poretta Airport (Bastia) till Vizzavona. Vi bor på giten Casa Alta (hotellstandard). Beroende av ankomsttid (varierande flygtider kan förekomma), finns möjlighet att gå till Cascades des Anglais för ett bad. Middag intill Vizzavonas lilla tågstation.

1 JULI (söndag) / LÖPDAG 1 / Vizzavona > Refuge de Petra Piana / 23 km / 8,5 h


Efter en överdådig frukost (Casa Alta vet att sätta guldkant på den), tar vi oss några hundra meter asfalt för att sedan ansluta till GR20. Äventyret i rullning! Lummig terräng där vi snart slår floden Agnone följe, jobbar oss upp i en dalgång. Väl förbi slutbranten är det utför ner till Refuge de l’Onda, där vi stannar för lunch. Den återstående deletappen till vårt nattläger Refuge de Petra Piana, bjuder på fina badgrytor och häftig skogslöpning bland stolta träd. Och 1 000 m klättring…


2 JULI (måndag) / LÖPDAG 2 / Refuge de Petra Piana > Castel de Vergio / 26 km / 9 h


Vill du ha sten? Du får sten! Kort efter att vi lämnat Refuge de Petra Piana, skrider vi in i ett mineralt rike. Sjöarna Rinoso, Melo och Capitello, uppenbarar sig allteftersom. Vilar där för (låt oss hoppas) en klarblå himmel att spegla sig i, då vi trixar oss fram genom terrängens hinderbana. Med hjälp av några fasta kedjor tar vi oss förbi den mest kluriga passagen, och inte långt därefter når vi dagens högsta punkt, Brèche de Capitello (2 225 m). Därefter ihållande utför ner till Refuge de Manganu och dess sköna atmosfär. Här gör vi ett längre stopp för lunch och bad, om man önskar. Löpdagens andra hälft ger öppnare och flackare landskap. Gles och fin bokskog, de fascinerande vattenskulpterade gräsmattorna runt sjön Nino, havsflukt från passet Bocca a Reta (1 883 m) och magiskt flödande skogslöpning, innan vi når Castel de Vergio. På kvällen äter vi på restaurang.


3 JULI (tisdag) / LÖPDAG 3 / Castel de Vergio > Bergeries de Ballone  / 14 km / 6 h


Från Castel de Vergio letar vi oss fram genom en skog, där stigen böljar lätt och björkar utmanar mer dominant växtlighet. Efter en timme når vi floden Golu, Korsikas längsta med sina 75 km. Den följer vi upp genom en dalgång som blir allt vidare. Innan vi kommer fram till vårt lunchställe, Refuge de Ciuttulu di Mori (GR 20:s högst belägna refuge), stångas vi med en riktig mördarbacke. Mätta och sugna på dagens avslutande sträcka, knatar vi milt uppåt, joggar lent utför och sen… Ja, sen blir det hårdnackad utförsbrant av rödaste granit. Resten är charmant skogslöpning och innan vi hinner skrika ”sisten i!” är vi framme vid vårt nattläger: Bergeries de Ballone, där närbelägna badgrytor välkomnar oss.


4 JULI (onsdag) / LÖPDAG 4 / Bergeries de Ballone > Refuge de Carrozzu  / 16 km / 11,5 h


Det som tidigare var GR 20:s svåraste passage, visade sig i juni 2015 vara den reellt farligaste, då ett snabbt väderomslag gjorde den månlika grytan Cirque de la Solitude till en dödsfälla. Sedan dess har myndigheterna stängt passagen. Den alternativa vägen mellan Bergeries de Ballone och den lilla skidorten Asco Stagno, slår en lov via Monte Cintos förtopp. Om vädret tillåter kilar vi hela vägen upp, för att lägga 2 706 m under våra fötter. Med den majestätiska upplevelsen i färskt minne, väntar brant och teknisk stig i hänförande miljö. Abrupt utför. Efter lunch i Asco Stagno är det många kompakt höjdmeter som ska plockas, i en klättring som håller både ben och armar sysselsatta. Därefter utför hela vägen ner till en bildskönt placerad hängbro, vilken signalerar att etappmålet, Refuge de Carrouzzu, är nära.


5 JULI (torsdag) / LÖPDAG 5 / Refuge de Carrozzu > Calenzana  / 20 km / 9 h


Om benen börjar kännas som att de jobbar övertid, så ger den sista löpdagen mental medvind. Vi vet att vi i kväll sitter till bords i en av Calvis myllrande gränder, med varma tallrikar och kalla glas framför oss. Säkert har vi tagit några simtag i Medelhavet… Men först bränner vi vårt sista krut. Och vi gör det brant uppför och brant utför. Temat är bekant vid det här laget, men naturen och alla de panoraman som avlöser varandra är allt annat än slitna refränger. När vi kommer till vårt lunchnäste, Refuge d’Ortu di U Piobbu, är det för att snart skutta vidare över rebelliska klippor och genom fager skog, innan ihållande serpentinstigar låter oss falla behagligt ner mot planare mark. När vi så häver oss över ett krön och får vittring på byn Calenzana, våra GR20-drömmars hamn, kan vi fira med ett och annat björnbär. Och sen, det där sista steget. 100 km och 7 800 höjdmeter att smälta. Vi är hjältar! I behov av firande.


6 JULI (fredag) / Bad- och sightseeingdag i Calvi


Ingen väckarklocka. Långfrukost. En hel dag ligger öppen för återhämtning och ett smörgåsbord av varande ligger serverat. Vara på stranden, i poolen, i havet, vid glassbaren, bland den högt belägna kyrkogårdens myller av gravpalats, på Främlingslegionens muséum, vid supermarchéets ost- och yoghurtdiskar… Vi äter både lunch och middag i Calvi. Hämtas av buss på kvällen och landar i en slaf nära flygplatsen. Sov gott!


7 JULI (lördag) / Hemresa


Inget vemod, bara glädje över en rik flora minnen, planterade rakt i hjärnans lyckocenter. Då planet lyfter kan vi lojt tillbakalutade låta blicken falla ner över skönhetens ö. Bergiga, underbara Korsika. Ett med ditt löpande jag.

FÖR VEM?

GR 20 - 2016 - 38
För att få ut mesta möjliga av upplevelsen så är du van att springa i kuperad och ojämn terräng. Du klarar av att vara aktiv långa dagar, flera dagar i rad och vet vad din kropp behöver i fråga om energi och vätska. Du springer milen under 50 min och springer relativt ofta pass över 20 km.

Vi springer med en packning à cirka 5 kg.

Är du osäker på om du platsar? Tveka inte att höra av dig. GR20 är väl värt ömma muskler!

VIKTOR WINTERGLÖD
viktor@bonjourtrail.se
+46 704 38 17 96

 

ANTAL PLATSER

6

PRIS

12 500 kr

INGÅR

Viktor Winterglöds guidning
3 hotellnätter
4 nätter i refuge (fjällstuga) eller tält
Halvpension (frukost/middag)
Samtliga grupptransporter, inkl. flygtransfer
Transport av bagage till slutmålet i Calvi

INGÅR INTE

Flygresa
Luncher
Drycker och snacks

BOENDE

Del i dubbelrum på hotellen. Du kan i vissa fall komma att dela dubbelsäng (separata lakan) med någon du inte känner. Boende vid/i refuge innebär antingen tvåmannatält eller sovsal. I tälten finns madrasser. Natten på Castel de Vergio innebär enklare vandrarhemsstandard, med boende i sovsal.

FLYGRESA

Jag hjälper dig att hitta ett lämpligt flyg.

BOKNINGSREGLER

Läs Bonjour Trails särskilda resevillkor för detaljer.

Anmälan - Norra GR20 - 2018

ANMÄLAN TILL KORSIKA - NORRA GR20 / 30 JUNI – 7 JULI 2018

Kost, allergier, funderingar...