Mellanlandning och avstamp

Inspiration kan komma från alla vädersträck och under den gångna veckan var det nordvästliga vindar som satte flinet på kartan. Så sent som i februari la jag in en liten brasklapp och nu är jag elevcertifierad skärmflygare (förmodligen att likna vid en färsk terränglöpare, som med ivrigt fotarbete och en stor portion framåtanda suger åt sig allt ”det nya” har att erbjuda). Efter en vecka i Åre, delad mellan familjen, Lars, Tomas och Patrik, ser jag mig själv tänja på gränserna för framtida naturupplevelser. Från det löpande perspektivet är jag nu för evigt dömd att kasta blickar upp mot skyarnas osynliga stigar. Från tillbakalutad himmelsposition kan jag läsa marken som en vidöppen bok – Begrunda landskapens vida formuleringskonst. Gränslösa möjligheter att må som en prins.

Lars som i Skysport Åre förresten. Tomas som i sidosparkande instruktör. Patrik som i den andra kursdeltagaren. Jag i mitten, under, på flanken, bakom och framför en skärm som hade lika delar egen vilja och en förmåga att ta order (det ryktas om att övning hjälper maktförskjutningen på traven). Jag har nog aldrig tidigare haft lika mycket respekt för närmare trettiotalet kvadratmeter ripstopnylon som när jag i onsdags stod inför mitt livs första skärmflyg (då i form av en så kallad backglidning, lågsniffande flygning utför en mindre slänt). Vid närmare eftertanke har jag aldrig umgåtts med ett så stort stycke nylon förut.

Först under fredagen duggade höjdflygen tätt, de gynnsamma vindarna lät vänta på sig. Fyrahundra fallhöjdsmeter i Tväråvalvet, on repeat. Skoterfärder åter till liften som fartig bonus. Solgass och vyer välsignade av Svenska Turistföreningen. Jag konstaterar entusiastiskt att skärmflygningen seglar högt upp på min lista över potentiella livspassioner.


Lars Hedström instruerar. Patrik Brolin lättar.Den osökta övergången leder oss till löpningen, som sedan länge fått hjärtat att slå. Vänta, vi släpper inte skärmen helt. Den här också: En trailer inför 2011 års Red Bull X-Alps (en längre film från tävlingen hittar du här). Kan korsbefruktningen bli bättre? Nu ligger ett deltagande sannolikt några tusen flygtimmar bort, men drömmen börjar alltid med en tanke.

[hr]

[hr]

Så. Efter denna utflykt in i luftens värld, vad lurar runt hörnet? En hel del. På fredag öppnar jag dörren för trailbloggande Mikael Björk. Han lämnar Skåne för Stockholm och Salomon, som har vettet att sammankalla ett antal nätskribenter då Salomon Trail Tour ligger för våren. Kan tänkas att vi får klämma på årets utrustningsnyheter, dryfta backträning med en och annan sponslöpare, finna lite gemenskap. På lördag springer jag livet ur mig längs 6 km SpringCross.

Sedan. Trail des Balcons d’Azur, Trail d’Anger, Korsika, AXA Fjällmarathon, Grand Raid des Pyrénées, La Diagonale des Fous, Marocko. Allt mer eller mindre skrivet i sten. Men mer om det senare. Mycket mer.

[hr]

[fblike style=”standard” showfaces=”true” verb=”like” font=”lucida grande”]

Kommentera

kommentarer