Rostade kastanjer och lår som brann – KM Vertical de Fully 2015

Förra helgen spenderade jag och min granne Fredrik, i både Frankrike och Schweiz. Flyg ner till Genève torsdagen och en första natt av tre på Hôtel de Fully, i Fully. Fredagen tillbringade vi på andra sidan franskschweiziska gränsen. En inledande fyratimmars vandrings-/löptur med utgångspunkt från Col des Montets (högst upp i chamonixdalen), upp till Refuge du Lac Blanc och åter. Förstklassiga vyer och drömväder. Fredriks premiärlöpning på alpstigar kunde inte ha fått en mer guldkantad inramning. Efter lunch vid Place Balmat i Chamonix, tog vi kabinerna upp till Aiguille du Midi (3 842 m), där vi utöver den rena fröjden i att glo upp mot Europas tak och allt det vackert vita, fick se wingsuit-base-jumpare i action, på två meters avstånd. Det var sjukt. Bara att se dem kliva över ett räcke, ställa sig på en smal avsats med avgrunden vid tårna…


KM-Vertical-de-Fully-2015-17


I lördags, strax före åtta på morgonen rullade starterna i KM Vertical de Fully igång. En ny start var tjugonde sekund, ända fram till halv ett, då återfallsvinnaren Urban Zemmer som siste löpare gjorde processen 30 minuter och 11 sekunder kort med banans 1,9 km och 1 000 höjdmeter. För egen del lyckades jag få loss en hel kvart mer i kvalitetstid än Urban, i mitt umgänge med branterna. Fredrik i mål strax över timmen och med blodad tand för bergslöpning, något han i och med KM Vertical de Fully debuterade i. Tävlingen lockade deltagare från ett stort antal länder och utöver mig och Fredrik, deltog ytterligare fem svenskar. Anna de Age var en ny och rolig bekantskap. Bördig från Ekerö (det vill säga i mina och Fredriks trakter), men nu med italienska bergen som främsta vistelseplats. Efter tävlingen serverades brisolée i den idrottshall där prisutdelningen ägde rum. Brisolée är en lokal rätt som har sina högtidsdagar under hösten. Rostade kastanjer serveras med ost, äpplen och päron, med mera. Små smörklickar på kastanjerna fulländar matupplevelsen.

I söndags, innan hemresa, skaffade vi russinfingrar på les Bains de Lavey. Underbar bassäng- och bastutillvaro med utsikt över fina bergssluttningar.

Följer du med 2016?


Kommentera

kommentarer