Ultra des Vagues (Belle-Ile-en-Trail) 2014

Förra helgen stack jag och Fredrik till Bretagne för att springa loppet Belle-Ile-en-Trail, vars 83 km och 2000 höjdmeter bar undertiteln Ultra des Vagues. Lämnar snart parollen till bilderna nedan, men kan säga så mycket som att vi ger septemberdagarna i Frankrike fem av fem möjliga galetter (bretagnsk crêpe), även om Fredrik mumlade något om att sex timmar i hyrbil var några för många, men det där vet han ingenting om. Med närmare ett kilo flygplatsgodis i handskfacket blev rattandet en fröjd. Vi körde från Paris till Quibéron, ställde bilen där, sov en natt på ett trevligt hotell och tog dagen efter färjan över till ön Belle-Ile. I orten Le Palais bodde vi på det extraordinära hotellet Citadelle Vauban. Inhyst i en gammal befästning (1600-tal) som kastar sitt fiskmåsöga över hamninlopp och färgglada fasader. Att plaska runt i en bassäng, på en plats där gubbar i plåtrustning för några hundra år sedan sannolikt gastade om fiender och armborstar, det är något att skriva hem om.

Det var riktigt tufft för benen att springa åtta mil två veckor efter att ha överlevt Dracula Trail i Rumänien. Smärtsamt till och med. Men Fredrik vallade mig med uppmuntran och ett nästintill klanderfritt steg (han snubblande handlöst in i en buske vid ett tillfälle) runt banan. En bana som mestadels följde öns kustlinje, varvet runt. Bara superlativ att ösa över miljöerna och arrangemanget som helhet.

2016 ges nästa chans att springa genom ett bretagnskt landskap som upphöjer stiglöpningen till klippig och vindpinad skönhet.

Kommentera

kommentarer