Vidösternsimmet – långsim i väntan på långlöp

I lördags simmade jag Vidösternsimmet, Sveriges längsta simtävling i öppet vatten, 21,5 km+. Plusset lämnar utrymme för varje deltagares snedsimmande, och i mitt fall landade totaldistansen på 22,3 km.

Principen för att lyckas med uthållighetsutmaningar är enkel: håll ut! Om du backar upp det mantrat med en god dos träning, så är du i land. Landet, i Vidösternsimmets fall, heter Sundet. Sundet nås efter att man från starten vid strandbadet Osudden (3 km från Värnamo centrum), erövrat tjoget stora gula bojar. Bojar som med tusen meters mellanrum stakar ut vägen. Inledningsvis, munsbitar som jag muntert tuggade i mig. Avslutningsvis, delsträckor som aldrig tycktes ta slut.


Vidösternsimmet-före-start-3

Foto: Eva Olofsson (mor och supporter)

På det hela taget ett fantastiskt äventyr, iscensatt av ett entusiastiskt arrangörsgäng. En mastig logistik att manövrera, bland annat med tjugotre båtar som höll böljan trygg. Målområdet var en stor omfamning, där speakern gav alla simmare plats att säga några ord om sin upplevelse, precis efter det att man stapplat i land (minns inte vad jag svamlade om). Därefter, en varm badtunna för eftersnack och slutna ögon. Därefter, lasagne och våffla. Allt i en pittoresk miljö och med vädret på dagens sida.

Jag rekommenderar starkt Vidösternsimmet för dig som är nyfiken på att se om du ”har det som krävs”, som det står på medaljen.

Nu låter jag neoprenet vila och laddar om inför l’Echappée Belle. 144 km och 10 900 hm i massivet Belledonne, öster om Grenoble. Om tre veckor är det dags och jag delar starten med ett antal andra svenskar, däribland Camilla Ringström. Max 54 timmar har vi på oss att stifta bekantskap med loppet och trakten. Den som håller sig vaken får se…

 

Kommentera

kommentarer